getallen en cijfers
home info publicaties zoekenGetallen en cijfers


Wat een getal precies is, daar waag ik mij niet aan. Het komt me voor dat getallen ons (mensen) gegeven worden vanuit het Hogere. Wat wij traditioneel onder getal verstaan is niet verkeerd, maar - naar mijn bescheiden mening - veel te eng.

Een cijfer is een symbool dat de mens om praktische redenen gecreëerd heeft. Met behulp van dergelijke symbolen (cijfers) kan een getal weergegeven worden. Er bestaan meerdere soorten cijfers, waaronder: Arabisch * 10-delig (vb. 135), Romeins (vb. CLVIII), hexadecimaal * (vb. 15F3), en andere.

Het lijkt mij belangrijk om het onderscheid in te zien tussen een getal en een cijfer (1). Cijfers zijn gewoon symbolen die de mens gekozen heeft.
Een getal vraagt in wezen een sacrale benadering, zoals de natuur en ieder levend wezen dit vraagt. Een cijfer heeft niets sacraals in zich, het is een puur menselijke uitvinding (die zeer praktisch is).

Persoonlijk heb ik het moeilijk met de klassieke numerologie, of zoals ik deze noem "cijfernumerologie" (2); en dit precies opdat deze niet rust op getallen (sacraal), maar op cijfers (een technische kwestie).(1) Zie ook getallenstelsel *

(2) Zie numerologie *.


Trefwoorden horend bij deze tekst:
Printvriendelijk