kwantummechanica
home info publicaties zoeken

Trefwoord: kwantummechanica


Basistekst bij het trefwoord


Status: mogelijks later nog bijwerking     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2013-04-16   




Kwantummechanica

Waar situeert zich de kwantummechanica?

Er is de materie. Deze bestaat uit atomen. Een atoom bevat een kern. De kwantummechanica houdt zich bezig met "deeltjes" in die kern alsook met electronen die rond de kern draaien.
Dit blijkt echter een totaal andere wereld te zijn dan we gewoon zijn waar we veel uit kunnnen leren.

De kwantummechanica is een theorie. Aan bepaalde zaken wordt niet getwijfeld. Over andere facetten zijn de meningen verdeeld.

Onbegrijpelijk?

De kwantummechanica heeft de reputatie totaal onbegrijpelijk te zijn. Dit is slechts gedeeltelijk waar. De kern van de zaak is dat kwantummechanica helemaal niet strookt met onze westers paradigma *, onze westerse levenswijze.

In India staat Bewustzijn * centraal. Materie is ondergeschikt aan Bewustzijn. Dit strookt perfect met de kwantummechanica.

In het Westen wil men deze stap niet - nog niet - zetten, hier staat materie centraal. De materiële wereld speelt zich af in drie dimensies. Kwantummechanica speelt zich - voor zover ik het zie - af in vijf dimensies (1). Dit wordt moeilijk! Beeldend uitgedrukt: hoe kan je de planeet aarde in een auto stoppen? Drie dimensies is veel te eng om er vijf dimensies in te stoppen.

Bewustzijnsverruiming

Een gevolg van dit alles is dat de theorie van de kwantummechanica in het Westen stoot op de ene paradox na de andere.
Het is tijd voor een nieuwe bewustzijnsverruiming in de wetenschappen. In het begin van de 20ste eeuw hebben we er al een aantal gehad. Eventjes de voornaamste op een rijtje:

  1. Bij de aanvang van de kwantummechanica hebben we geleerd dat materie voor meer dan 99,9% bestaat uit lege ruimte. (2)
  2. Uit de speciale relativiteitstheorie (Einstein, 1905) hebben we geleerd dat de tijd niet absoluut is. Tijd is "rekbaar" en "krimpbaar".
  3. Uit de algemene relativiteitstheorie (Einstein, 1916) hebben we geleerd dat de ruimte niet absoluut is. De ruimte kan gekromd zijn, ze kan golven. Ze lijkt meer op een weekdier dan op een goed omlijnd geheel. (3)

De wetenschappers hebben deze aanzienlijke blikverruiming verwerkt. Bij de gewone burger is het nog niet echt doorgedrongen. Ergens staat het haaks op onze Westerse manier van denken.

Daarna kwam er nog de kwantummechanica bovenop. Zelfs Einstein kon er niet mee om.
Enkele van de voornaamste eigenschappen op een rijtje:

  • Er bestaat materie die niet gematerialiseerd is. Zij bevindt zich potentieel op meerdere plaatsen tegelijk.
  • Er kan zeer sterke verbondenheid bestaan tussen deeltjes, ongeacht afstand. (non-localiteit).
  • Alles gebeurdt gelijktijdig (gelijktijdigheid).

Dit is echt wel een totaal andere kijk op de zaken. Het zet gans onze westers denken - inclusief onze westerse levenswijze, ons hyper-consumptiemodel - op de helling. Zo ver zijn de wetenschappers nog niet gegaan. Zij leven er dan maar mee: kwantummechanica is niet te begrijpen en zit vol met paradoxen!
Nogmaals: wanneer je Bewustzijn, i.p.v. materie, centraal stelt, dan klopt gans het plaatje.

Kwantummechanica - kwantumfysica

Vroeger had ik het moeilijk met de benaming "kwantummechanica". Met enige overdrijving heb ik toen gezegd: kwantummechanica heeft al evenveel te maken met mechanica als een loodgieter met lood te maken heeft (4).
Ik gebruikte de term "kwantumfysica". Volgens Wikipedia zou dit niet correct zijn. Volgens hen is kwantumfysica een verzameling van toepassingen op de kwantummechanica. Dus toch maar kiezen voor de term kwantummechanica. En als er problemen zijn kunnen we nog altijd de loodgieter opbellen.
Meer en meer wordt de benaming "kwantumfysica" gebruikt waar het - strik genomen - blijkbaar kwantummechanica zou moeten zijn.

"Natuurlijke" en "Synthetische" kwantummechanica

De termen "natuurlijke en synthetische kwantummechanica" zijn eigen "brouwsels" *. Uiteraard verwijst het naar een opsplitsing tussen synthetisch enerzijds en natuurlijk anderzijds.

Synthetisch wil zeggen: door de mens gemaakt. Toepassingen op de kwantummechanica zijn o.a. bijna gans de micro-electronica, de nanotechnologie, zonnepanelen, enz. (5). Hierover is iedereen het eens.

Over "natuurlijke kwantummechanica" bestaan er grondige meningsverschillen. Vermoedelijk zal het wel nog enkele jaren duren voor aleer hier klaarheid in komt.
Volgens sommigen werken onze hersenen volgens de kwantummechanica. Een voorbeeld: kan je je arm opheffen zonder kwantummechanica? Wellicht niet. Een ander voorbeeld: vrij waarschijnlijk werkt fotosynthese via kwantummechanica. Als dit zo is dan is het duidelijk: zonder kwantummechanica nauwelijks planten en dan ook nauwelijks dieren, om nog van de mensen te zwijgen.
Wellicht is "natuurlijke kwantummechanica" veel belangrijker dan de meeste mensen vermoeden.





Wat hieronder staat is nog helemaal niet in orde



103
We kunnen ons vrij goed voorstellen dat de mens een nietig stofje is. Als we maar dwaas - onwetend - genoeg zijn, dan geloven we dat nog ook. In extreme vorm wordt dit Aswoensdag.

Kunnen we ons voorstellen dat we golf zijn? Het is ongetwijfeld een grote bevrijding wanneer we dit kunnen. Het kan wanneer we ons ego - gekoppeld aan ons denken - even, of zelfs definitief, kunnen uitschakelen.

Waarom kunnen we de mens als deeltje ons veel gemakkelijker voorstellen als de mens als golf? Omdat een deeltje materie is, dit is het domein waar het denken vat op heeft. We maken ons een voorstelling via ons denken. Dit is erg vertrouwd.
De mens als golf kunnen we ons vanuit of via ons denken totaal niet voorstellen. Het is een kwestie van voeling krijgen met het geheel. Dit kan, de mens is hiertoe in staat. Een voorwaarde is wel dat geen storing op de communicatie zit. Dé grote stoorzender is ons ego, gekoppeld aan ons denken. Wanneer we ons denken niet kunnen overstijgen, dan kunnen we communicatie met het geheel wel vergeten.

Wanneer je naast een autosnelweg woont dan wordt het heel moeilijk om een zangvogel te horen. De vergelijking vind ik vrij goed. Ons denken creëert chaotische golven, een zangvogel creëert een harmonisch lied. Slechts wanneer de chaos van ons denken gestopt is kunnen we genieten van het lied van de vogel.




Kwantumfysica? Voor velen klinkt het mysterieus, niet ten onrechte trouwens.

Kwantumfysica duikt geregeld op in spiritualiteit en mystiek; zo worden er binnen het Boeddhisme cursussen kwantumfysica gegeven. Waarom is dit zo? Kwantumfysica toont een andere werkelijkheid dan de vrij grijze en saaie werkelijkheid die we gewoon zijn. Een voorbeeld: oorzaak en gevolg, dat kennen we. In de kwantumfysica bestaat het ook, maar ietsje anders. Het komt - vrij vaak - voor dat het gevolg er is nog voor de oorzaak. Daarmee komt ons klassiek wereldbeeld dat we zo goed kennen plots op zijn kop te staan. Dit is geen alleenstaand voorbeeld, bij kwantumfysica val je van de ene verrassing in de andere. Niels Bohr, een van de grondleggers van de kwantumfysica, zei:

Wie bij zijn eerste kennismaking met de kwantumfysica niet geschokt is, heeft er niets van begrepen.



Maar het is niet omdat we bijvoorbeeld niet kunnen begrijpen wat liefde is, dat liefde betekenisloos zou zijn.



Het is in dit artikel niet de bedoeling om een cursus kwantumfysica te geven. Dit kan ik trouwens niet. Toch even opmerken dat kwantumfysica een mystieke kant heeft,



(1) Het begrip dimensie wordt hier in de strikte zin van het woord gebruikt.
Eigenaardig genoeg ben ik dit (het verband tussen kwantummechanica en dimensies) nog nergens tegen gekomen. Het moet minstens vier dimensies zijn.

(2) Vermoedelijk werd dit reeds in de 19de eeuw ontdekt.

(3) De vergelijking met een weekdier komt uit Zeven korte beschouwingen over natuurkunde, hfst 1.

(4) Vroeger werkte de loodgieter inderdaad met lood. Dit is al lang niet meer zo. Je kunt er loodvergifting van oplopen.
Wat heeft kwantummechanica met mechanica te maken? Behoorlijk weinig.

(5) Zie o.a. kwantumfysica bij Wikipedia *.






Printvriendelijk