Hoe lang duurt de 21ste eeuw?
home info publicaties zoekenHoe lang duurt de 21ste eeuw?

Een eeuw is per definitie 100 jaar, dus duurt ook de 21ste eeuw 100 jaar.
Daar ben ik niet zo zeker van.

Er staan heel grote veranderingen op til, of beter gezegd ze zijn gestart. In het verleden is het nog wel gebeurd dat er na grote veranderingen een nieuwe jaartelling gestart werd. Voorbeelden hiervan zijn de Franse en de Russische Revolutie. (1)

Noch de Franse, noch de Russische nieuwe jaartelling hebben stand gehouden. En waarom niet? Zij waren de enigen, in alle omringde landen ging de telling gewoon door. Op termijn was dit niet houdbaar en is zowel Frankrijk als Rusland bijgedraaid, en schakelde terug over naar de Gregoriaanse kalender *.

Wanneer momenteel de (r)evolutie zo groot zou zijn dat er een nieuwe jaartelling start, dan is gans de wereld hierbij betrokken. De huidige crisis treft alle landen (2). Wanneer er een nieuwe jaartelling zou gestart worden, dan is er ditmaal geen reden om nadien bij te draaien (wat in Frankrijk en in Rusland wel het geval was).

Ik heb in alle geval ambities om in drie eeuwen geleefd te hebben (de 20ste, de 21ste en de 1ste).(1) Aldus was het mogelijk dat de Russische Oktoberrevolutie in november viel. Volgens de nieuwe Russische jaartelling was het nog oktober, vandaar de naam, volgens Gregoriaanse kalender * was het november.
Voor de "Franse Republikeinse Kalender" zie Wikipedia *.

(2) Naar alle waarschijnlijkheid bestaan hierop geen spreekwoordelijke uitzonderingen.


Trefwoorden horend bij deze tekst:
Printvriendelijk