Kennismaking met statistiek
home info publicaties zoekenKennismaking met statistiek


Bedoeling

De bedoeling van deze tekst is een korte inleiding te geven op statistiek, dit bekeken vanuit spiritueel standpunt. Deze inleiding is geschreven n.a.v. de tekst “Spiritualiteit en statistiek” *.


Een kennismaking

Statistiek heeft heel vaak met kansberekening te maken. We nemen het voorbeeld van met een dobbelsteen werpen. Wat zullen we werpen? Dat weten we niet. We weten wel dat - in dit geval - iedere mogelijkheid evenveel kans maakt; er is evenveel kans dat we een één gooien als een twee, een drie, en dit tot en met een zes. We weten dus helemaal niet wat we zullen gooien.

Wat zegt nu de statistiek? Wanneer we vele keren gooien, bijvoorbeeld 6000 keer, dan zullen de zes mogelijkheden - een dobbelsteen heeft zes kanten - nagenoeg even vaak voorkomen, dus bij benadering 1000 keer een één, 1000 keer een twee, en zo voort.

Heel belangrijk is het onderscheid te maken tussen een éénmalig iets, bijvoorbeeld één maal gooien met een dobbelsteen, en het resultaat van vele malen. Bij éénmalig weten we helemaal niet wat het wordt. Bij vele malen weten we - op een kleine afwijking na - wel het resultaat.

Voor het éénmalige bestaat er wel kansberekening. Dit gaat over het berekenen van waarschijnlijkheid. Hier is niets zeker.

Meer weten?

Wilt u meer weten dan kan je o.a. terrecht bij Wikipedia, zie statisitiek * en ook wel gaussverdeling *.

Printvriendelijk