De 13-manen-kalender
home info publicaties zoeken



De 13-manen-kalender


De vroegere Juliaanse kalender zat goed in elkaar. De huidige kalender - de Gregoriaanse - vind ik een zootje. (1)

Ik heb al vaak gedacht aan een alternatief; niet dat die kalender ooit zal gerealiseerd worden, maar het is een mooie denkoefening. Eigenlijk ben ik daar al lang mee bezig.
Vandaag, bij het schrijven van dit artikel, zijn we 29 februari 2020; een geschikte dag om eens bij de tijd stil te staan. Tijd en kalenders hebben mij al altijd gefascineerd.

Vanmorgen viel mij een naam te binnen voor "de nieuwe kalender": "de 13-manen-kalender". Dit zegt al heel wat.
Het getal 12 vind ik een kerngetal van het vissentijdperk. Nu we naar het watermantijdperk - ook het Aquariustijdperk genaamd - overstappen, is het getal 13 veel beter. (2) Twaalf is voor het Christendom verbonden met de twaalf apostelen (3). Waren ze met 12? Ja, als "hun kopman", Jezus, er niet bij was. Jezus is zowel de één als de dertien (4).

Zeven dagen in een week zou ik behouden, alsook de dag indelen in 24 uur, 60 minuten per uur en 60 seconden per minuut.
De naamgeving - van zowel de dagen als de maanden - dit beslist iedere taal op zich, zoals nu ook het geval is. De zevende maand (zeven: sept, september) die dan de negende is, vind ik maar niets.

Van waar komt het begrip "maand", die dan 30 of 31 dagen telt, februari niet ten aan gesproken? Wellicht komt het van het jaar indelen in twaalf delen. 30 en 31 slaat niet echt op een fysische realiteit, 28 wel: het is zowel de maancyclus als de cyclus van de vrouw. Wanneer we overgaan naar 13 maanden in het jaar en 28 dagen in de maand, dat klopt de rekensom vrij goed: 13 x 28 = 364. Dan rest er nog een extra dag, en bij een schrikkeljaar nog een schrikkeldag. Een maand van 28 dagen kunnen we ook "een maan" noemen; naar mijn weten bestaat deze benaming.
Tussendoor: de islamitische kalender telt 12 maanden van 28 dagen, wat in het totaal slechts 336 dagen is (en geen 365). (5)

Zeven dagen in een week zou ik behouden. De "Franse republikeinse kalender" week hiervan af, zij vonden dat alles decimaal (tiendelig) moest zijn. Dit vind ik geen goed idee.

Mooi meegenomen: wanneer je kiest voor 28 dagen in een maand en voor 7 dagen per week, dan begint iedere maan op dezelfde dag als de eerste dag van het jaar. Dit brengt met zich mee dat iedere dag vastligt: de 1ste, 8ste, 15de en 22ste zijn telkens op eenzelfde dag, het ganse jaar door. Dit geldt uiteraard ook voor alle andere dagen. Dit maakt de kalender veel eenvoudiger.
Persoonlijk zou ik nog een stap verder gaan en voor de eerste dag van het jaar een maandag kiezen (of hoe die eerste dag van de week dan ook heet). Wat er dan wel is, wanneer voor een vaste dag gekozen wordt voor de eerste dag van het jaar, is dat de dagen verspringen met de jaarwisseling. De laatste dag is de extra dag, eventueel gevolgd door de schrikkeldag, en daarna is het terug maandag. Bij deze kalender weet je altijd welke dag een datum is, bijvoorbeeld de 17de van om het even welke maan is altijd een woensdag.

Wanneer begint het jaar? Persoonlijk zou ik kiezen voor het lentepunt, het begin van de lente. (6)

Tot daar de 13-manen-kalender. Je zou het ook de kalender van de eenvoud kunnen noemen.

Binnen 4 jaar is er weer een schrikkeldag, dan schrijf ik verder.




(1) Meer hierover in het artikel "Gregoriaanse kalender" *

(2) Het zou te ver leiden om dit "uit de doeken te doen".

(3) De indeling van het jaar in 12 maanden was er al voor het ontstaan van het Christendom, de Juliaanse kalender telde ook 12 maanden. (En de grote keizers wilden voor hun maand 31 dagen, keizer Julius - Caesar - en keizer Augustus).

(4) Zo zie ik het toch.

(5) Eén van de maanden (manen) van de islamitische kalender heet "ramadan", de vastenmaand. Waarom verschuift de ramadan (kan zowel in de zomer als in de winter vallen)? Omdat het islamitische jaar slechts 336 dagen telt.

(6) Wanneer begint de lente? Boven de evenaar is dit rond 21 maart, onder de evenaar - denk aan Zuid-Afrika of aan Australië - is dit rond 21 september. Er wonen meer mensen boven dan onder de evenaar, bijgevolg kiezen we voor rond 21 maart.
Er zit schommeling op wanneer de lente precies begint, dit is niet altijd de 21ste, maar errond. Met deze schommelingen zou ik geen rekening houden, zo niet wordt het nodeloos ingewikkeld.



Printvriendelijk