De bestorming van het Capitool op Driekoningen
home info publicaties zoeken



De bestorming van het Capitool op Driekoningen


**** Moeilijkheidsgraad


Vooraf:

Op 6 januari 2021 werd het Capitool bestormd.
Het Capitool is een prestigieus gebouw in Washington D.C.(1), de hoofdstad van de Verenigde Staten, waar het Amerikaans Congres, te vergelijken met ons Parlement, bijeen komt.
6 januari is bij de Christenen het feest van Driekoningen (2).
6 januari 2021 was 14 dagen voor de machtswissel, waar Donald Trump plaats ruimde voor de nieuwe president, Joe Biden.
Meer over de bestorming van het Capitool vind je o.a. bij Wikipedia.


Was het toevallig dat de bestorming van het Capitool net op Driekoningen viel? Dit is een heel moeilijke vraag, zeer diepgaand.
Wie bestormde het Capitool? Mensen die behoefte hebben aan zelfexpressie maar waar het ego nog sterk aanwezig is. Twee zaken dus: zelfexpressie enerzijds en ego anderzijds. Uiteraard heeft dit innerlijke strijd tot gevolg. Innerlijk? Wie met het eigen innerlijke niet vertrouwd is, projecteert dit naar uiterlijk. De projectie kon tellen: onrust alom.

Van waar komt de drang naar zelfexpressie? Vooral uit de drang naar gelijkwaardigheid, die dan weer komt uit de tijdsgeest (3).
Deze drang naar gelijkwaardigheid roept op tot verzet tegen wie domineert. Het heeft iets van pubergedrag: zich verzetten tegen. Tegen wie? Geen probleem, we vinden wel een vijand. Wie is de vijand? Gevonden: het establishment, de macht.
De ego's van het verzet enerzijds, en de ego's van het establishment anderzijds, komen tegenover elkaar te staan. Dit lijkt uiteraard tot confrontatie. Hierbij zien de bestormers van het Capitool zichzelf als gerechtvaardigde vrijheidsstrijders. Wat ze niet zien is dat hun echte vijand binnen in hen zelf zit. Hun vrijheid wordt beperkt door hun eigen ego. Zij projecteren het gevangen zitten in het eigen ego op een externe vijand, die dan het establishment geworden is. De stap naar volwassenheid moeten zij nog zetten.

De drie koningen uit het Bijbelse verhaal waren de fase van het vast zitten in het eigen ego al ver voorbij. Het gegeven dat de bestorming net op Driekoningen viel duidt op: wordt volwassen! Dit vraagt tijd. Tijdsgeest is trouwens een combinatie van twee zaken: tijd en geest. Volwassen worden vraagt rijping; hierbij hoort tijd. De geest - in tijdsgeest - vangen we intuïtief op, of we ons daar nu bewust van zijn of niet. Lang niet iedereen is zo ver gevorderd dat hij of zij dit kan zien.

We zetten het ganse gebeuren even uit "op een tijdslijn". Er was de tijd dat het establishment heer en meester was. De tijdsgeest zorgde voor de drang naar gelijkwaardigheid. Dit leidde dan tot confrontatie. Tot daar 6 januari 2021, Driekoningen.
Hoe gaat het nu verder? Wat zijn de verwachtingen? In de toekomst kijken? Halen we er even de glazen bol bij? Nee, zo werkt het uiteraard niet. We proberen te zien in welke stroom zitten we. Stroom? Er zijn altijd meerdere stromen (4), dit maakt het moeilijk om "in de toekomst te kijken".
Toch even proberen. Een volgende stap is dat beide partijen, het establishment enerzijds, en de bestormers anderzijds, inzien dat zij allebei bekrompen bezig zijn. Dit heeft te maken met het hoofd (het denken, dat opkomt voor het ik) en het hart (dat wil verenigen).
De ware vrijheid ligt niet in het verhaal van enerzijds, anderzijds. Voor wie de dualiteit achter zich laat smelt de (wereldse) macht als sneeuw voor de zon. Voor wie niet zover is, is soldaatje spelen de enige mogelijkheid, aan welke kant je ook staat.

Dit is - naar mijn mening - wat de drie koningen ons kunnen leren. Het was niet toevallig dat de bestorming van het Capitool net op Driekoningen viel, een verborgen signaal voor wie het zien kan.




(1) Er is de stad Washington en de staat Washington. Om het onderscheid te maken wordt de stad Washington D.C. genoemd.

(2) Het verhaal komt uit de Bijbel, Mattheüs 2:1-12 . Zie ook Wikipedia .

(3) Meer hierover in het artikel Van verticale naar horizontale structuren

(4) Aanvulling 2023: vaak wordt tegenwoordig het woord "tijdslijn" gebruikt, wat in deze context hetzelfde is.



Printvriendelijk