Crèches, een verhaal van ongelijkwaardigheid
home info publicaties zoeken



Crèches, een verhaal van ongelijkwaardigheid


Gelijkwaardigheid van man en vrouw

Er is vrij grote vooruitgang geboekt op het vlak van gelijkwaardigheid van man en vrouw, wat niet wil zeggen dat alles geregeld is.


Gelijkwaardigheid van het vrouwelijke en het mannelijke

Wat is nu gelijkwaardigheid van het vrouwelijke en het mannelijke? Daar staan we nog ongeveer nergens. De meesten horen het in Keulen donderen. "Waarom heb je het?"

De foute benaming "gelijkheid" waar het "gelijkwaardigheid" moet zijn, ligt mede aan het gedonder in Keulen. Met gelijkheid van man en vrouw red je het nog wel, zij het met haken en ogen. Met gelijkheid van het vrouwelijke en het mannelijke wordt het heel moeilijk. Het moet zijn: gelijkwaardigheid.

Een voorbeeld. Er zijn verschillende sectoren in onze economie. Hierbij zijn er vrouwelijke sectoren zoals de zorg, waar ook de crèches toe behoren, en er zijn mannelijke sectoren, o.a. de banksector. Dit wil niet zeggen dat er geen mannen in de zorg werken en geen vrouwen in de bank. Zorg is gewoon vrouwelijk, en de bank of het metaal is harde bussiness, is mannelijk.
Is zorg, opvoeding en dergelijke dan niet belangrijk? Kom nou, uiteraard zijn ze belangrijk. Zijn ze minderwaardig? Waar halen we dat? Wij hebben het beeld van: "economie is wat geld opbrengt". Ons beeld van wat economie in feite is, is dringend aan vernieuwing toe. En nog een paar lagen dieper: waar komt dit beeld vandaan?

De gevolgen van deze rare kronkel zijn er wel: iemand die werkt in een crèche, die met mensen werkt, wordt een pak minder betaald dan iemand die met "het slijk der aarde" (geld) werkt. De onderbetaling van de crèches heeft als gevolg dat er te weinig personeel is, en zeker in Vlaanderen.
Waarom? Kinderen brengen niets op, ze tellen niet mee in de economie.


Misschien helpt dit doordenkertje:

 
Een kind heeft de liefde
van zijn moeder niet verdiend,
maar het heeft er wel recht op.  
    website 

Helpt dit doordenkertje niet? Slaap dan maar verder.




Printvriendelijk