Hoe meer woorden
home info publicaties zoeken



Hoe meer woorden,
hoe minder inhoud.




Gezegde

Hoe meer woorden, hoe minder inhoud.

woordenstroom x inhoud < = bovengrens


Toelichting

"Hoe meer woorden, hoe minder inhoud" is mooi en eenvoudig gezegd, maar het is zeker niet correct. Er is namelijk een soort "plafond".
Wanneer je dit "plafond" bereikt hebt en je voegt woorden toe, dan zal de inhoud gaan dalen, wat je nog toevoegd is eerder gekakel dan inhoud.
Het wordt nog moeilijker wanneer we bedenken dat dit "plafond" bovendien nog afhangt van het bewustzijn van de persoon in kwestie op dat ogenblik.

Je kunt er een soort wiskundige formule van maken:
Woordenstroom x inhoud < = bovengrens
het product van de woordenstroom en de inhoud is kleiner of gelijk aan een bovengrens ("plafond").

Eenvoudig uitgedrukt: iemand die aan het plafond zit en die gebruikt dubbel zoveel woorden, dan daalt de inhoud tot de helft. Nogal wat mensen slagen erin heel veel te spreken maar eigenlijk inhoudelijk ongeveer niets te zeggen.

Terloops: in verband met informatie bestaat er ook een dergelijk iets (1) .
Een voorbeeld met telefoonnummers: een vrij klein aantal telefoonnummers ken je uit het hoofd, dit zijn er niet zoveel, maar degene die je kent gebruik je ook nagenoeg allemaal. Een volgende stap is een boekje (of een bestandje) dat je bijhoudt. Hier staan er veel meer in, maar het percentage dat je ervan gebruikt is veel lager. Volgende stap: het telefoonboek. Hier staan er tienduizenden, maar je gebruikt er nog niet 1 % van. Op het internet staan er miljoenen, maar je gebruikt er procentueel nog veel minder van.
Hoe meer gegevens, hoe minder je ervan gebruikt.

Lao Tse * zei:
      Die het weten spreken niet.
      Die spreken weten het niet. (2)
De inhoud kan zo groot zijn dat ze al boven de bovengrens ligt, en dan is elk woord dat eraan toegevoegd wordt er één te veel, en doet elk toegevoegd woord dan ook afbreuk van de inhoud.
De diepere reden hiervoor is dat heel diepe inhoud (wijsheid, waarheid, ... ) tot het domein van het oneindige behoort, terwijl uitgesproken woorden een soort materialisatie (of incarnatie) zijn ("het woord is vlees geworden" (3) ), en dan ook tot de eindige wereld behoren. En uiteraard is de oneindige wereld groter dan onze beperkte eindige (materiële) wereld.
Een conclusie zou kunnen zijn: de meest mystieke website is deze waar niets op staat ("zij die weten spreken niet"). Zo wijs ben ik nog niet.



(1) Dit is een theorie die ik ergens gehoord heb. Sorry, maar ik weet niet van wie die theorie origineel is.

(2) Bekend citaat.
Erik van Ruysbeek * begint zijn boek "De eeuwigheid is nu" * met:
Inleiding
Al zes eeuwen voor onze vóór onze jaartelling sprak de Chinese wijsgeer Lao Tse het definitieve woord over mystiek:
      Die het weten spreken niet.
      Die spreken weten het niet.
Over mystiek spreken bleek hem onmogelijk, juist omdat hij een mysticus was. ...


(3) Uit de bijbel, Joh. 1,14 (Willebroadvertaling 1995)
Ja, het woord is vlees geworden! Hij is onder ons zijn tent komen opslaan en we hebben zijn heerlijkheid gezien, de heerlijkheid die Hij als eniggeboren Zoon aan de Vader ontleende, vervuld als Hij was van genade en waarheid.

Omtrent deze tekst:

  • Opgemaakt vermoedelijk mei 2007
  • Herwerkt mei 2008


Printvriendelijk