the?st - athe?st - anti-the?st
home info publicaties zoeken



Er is de gelovige (de theïst),
en er is de atheïst.
Er ontbreekt een Nederlands woord:
de anti-theïst.




Gezegde

Er is de gelovige (de theïst),
en er is de atheïst.
Er ontbreekt een Nederlands woord:
de anti-theïst.


Toelichting

Met "de gelovige" wordt hier bedoeld degene die in (een) God geloofd (1).

Het voorvoegsel "a" komt wellicht uit het Indogermaans (2) en betekent niet; "anti" betekent tegen; theos is het Griekse woord voor God.

Atheïst betekent dus letterlijk niet-God, concreet is dit iemand die noch voor noch tegen (een) God is.
Een anti-theïst daarentegen is iemand die uitdrukkelijk tegen (een) God is.

Doordat het woord anti-theïst niet bestaat, wordt de atheïst en de anti-theïst op één hoop gegooid, wat uiteraard tot grote misverstanden leidt.
Een Boeddhist bijvoorbeeld kent geen God. Is hij of zij dan een uitgesproken tegenstander van (een) God? Dit kan, maar het is vrij uitzonderlijk.

Een ander voorbeeld: een militarist is een sterke voorstander van het leger, een anti-militarist is een groot tegenstander. En iemand die geen uitgesproken mening heeft? Die kan je a-militarist noemen, het is zeker noch een militarist, noch een anti-militarist. Het woord "a-militarist" bestaat ook al niet. Blijkbaar kunnen wij niet overweg met drie mogelijkheden.

Religies

De voornaamste godsdiensten (theïstische religies) zijn: het Christendom, de Islam en het Hindoeïsme.
De voornaamste atheïstische religies (geen godsdiensten!) zijn: het Boeddhisme, het Taoïsme en het Shintoïsme. Ook Zen dient vermeld, maar dit is eigenlijk geen religie (laat staan een godsdienst).

Het Westen is voornamelijk theïstisch, met een minderheid anti-theïstisch, en slechts een kleine minderheid atheïstisch. De voorbije decennia groeit het atheïsme (vooral het Boeddhisme) vrij sterk.
Het Oosten daarentegen is vooral atheïstisch (het Hindoeïsme is wel theïstisch, met als voornaamste Goden Krishna, Vishnoe en Shiva).



(1) Het woord geloven, alsook hiermee verbonden de gelovige, heeft nogal wat verschillende betekenissen. Zie geloven *.

(2) Het Sanskrietwoord Advaita * (a-dvai-ta, en niet ad-vai-ta) bevat ook deze "a" in diezelfde betekenis van "niet", wat erop wijst dat deze "a" uit het Indo-Germaans komt.

Printvriendelijk