uiterlijke en innerlijke kennis
home info publicaties zoeken




Toelichting

De uiterlijke kennis zal wel duidelijk zijn. Je kunt niet leren dat Brussel de hoofdstad van België is, want je weet dit al.

Innerlijke kennis kan je eigenlijk van buitenaf niet leren, zo eenvoudig is het. Het enige wat je kan doen, mag doen, niet moet doen, is zaaien (om een bijbels beeld te gebruiken). En wanneer het zaad aanpakt, dan groeit er vanbinnen (innerlijk) wat gezaaid werd.

Een ander beeld dat hier van toepassing is, is dit van meetrillen (resonantie). Een voorbeeld die mij getroffen heeft is de diepe rouw met de dood van koning Boudewijn (1993). Er was plots een golf van rouw. Persoonlijk geloof ik er niets van dat al deze mensen rouwden om de dood van koning Boudewijn, uiteraard speelde dit wel mee, maar er was een grote achterstand van rouwen (rouwen was uit onze maatschappij gebannen), en nu het blijkbaar mocht kwam dit rouwen naar boven. De snaar "rouwen" werd aangeslagen en ging bij velen meetrillen. Uiteraard rouwden heel wat mensen voor koning Boudewijn, maar ook voor een overledene uit eigen kring, en ook rouwen op zich (een onbestemd rouwen vanuit het onbewuste dat er blijkbaar zat), en zo meer. Voor zover ik het zie bestaat er iets als rouwen zonder meer, niet rouwen om die of die, maar gewoon rouwen. Dit geldt uiteraard ook voor andere gevoelens, zoals "vreugde om ...", er is iets als vreugde zonder meer (1).
Bij wie in 1993 geen behoefte had om diep te rouwen was "de snaar rouwen" niet aangeslagen, en rouwde dan ook niet (anders speel je komedie).

Bij innerlijk weten is net zo. Er komt uiterlijk iets op je af (een woord, een gebeurtenis, weet ik veel) en er gaat iets in je meetrillen. Iets waarvan je je mogelijks niet eens bewust was dat het er zat. Soms komt dan een reactie op van "ik wist het!". Innerlijk wist je het.

Een prachtig citaat dat nauw hierbij aansluit is van Richard Bach: Illusionen

Leren is erachter komen wat je reeds weet.
Handelen is laten zien dat je het weet.
Onderwijzen is anderen laten weten dat ze het net zo goed als jijzelf weten (2).



(1) Hierbij aansluitend, de Boeddha zei "Er is geen weg naar vreugde. Vreugde is de weg".

(2) Geciteerd in "Tarot. Spiegel van de Ziel" Gerd Ziegler, onder de kaart "Staven koningin".



Printvriendelijk