geheugen
home info publicaties zoeken

Trefwoord: geheugen


Basistekst bij het trefwoord


Status: Net opgestart     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2026-02-14   




Geheugen


Wat is geheugen? Of het nu om het menselijk geheugen gaat of om een computergeheugen, het maakt weinig uit. Hoe het werkt is verschillend, maar wat geheugen is, blijft hetzelfde.
Het geheugen kent drie functies: instoppen, stockeren, terug uithalen. Dit is toch de bedoeling, het kan fout gaan.
Wat kunnen we in het geheugen stoppen? Een beetje van alles: een naam, een telefoonnummer, een gezicht, noem maar op.

Waar we zelden of nooit bij stilstaan is de vraag: wat kunnen we er niet instoppen? Dit is heel wat, heel fundamentele zaken.
De regel over wat wel en wat niet in een geheugen kan gestopt worden is - lijkt mij - heel eenvoudig: alles waar we over kunnen communiceren kunnen we in een geheugen stoppen, alles wat hierboven uitstijgt kan niet. Een voorbeeld: een smaak kunnen we niet in een geheugen stoppen. Die smaak kunnen we proberen te omschrijven, dit is communicatie, communicatie naar onszelf toe of naar anderen maakt niet uit. Deze omschrijving, deze communicatie, kunnen we in een geheugen stoppen, maar dit is niet de smaak zelf.
Enkele voorbeelden van wat we allemaal niet in een geheugen kunnen opslaan:

  • Om het even welke ervaring. Net zoals bij smaak kunnen we geen enkele ervaring opslaan. We kunnen erover communiceren en deze communicatie opslaan, maar niet de ervaring zelf.
  • Wat we meemaken tijdens onze droomloze slaap. Indien we dit zouden weten, dan zou ons leven totaal anders zijn.
  • Het Hogere - denk bijvoorbeeld aan Waarheid, Vrede, Liefde - kan nooit in een geheugen gestopt worden, en kan er dan ook uiteraard nooit uit gehaald worden.







Printvriendelijk