Reiki, hoe duur is universele energie? 

Reiki, hoe duur is universele energie?

Voor wie niet weet wat Reiki is, zie o.a. mens-en-gezondheid .


Is universele energie duur? Nee, ze is gratis; een beter woord is belangeloos. Universele energie is wel kostbaar. Soms wordt ze - o.a. bij Reiki - duur betaald. Het ego (van de bediener) wil ook wat.
Bediener? Van dienen, dienstbaar zijn *. Het is ofwel ego, ofwel dienen. Beiden gaan heel moeilijk samen.

Reiki-behandelingen zijn vaak niet goedkoop. Maar vooral de opleidingen zijn meestal waanzinnig duur. Voor een master-opleiding (van meestal één, soms twee dagen) betaal je al vlug 2.000 euro en meer. Dit noem ik waanzin.
Daar zal wel één of andere uitleg voor bestaan, één of andere new-age-kronkel in de zin van "als het voor jou bestemd is, dan ga je het wel kunnen betalen" *.

Persoonlijk vind ik dat er voor het doorgeven van universele energie het best niets betaald wordt.
Meister Eckhart * zei:

Onze ziel groeit door vermindering,
niet door vermeerdering.

Dit lijkt mij ook een kerngedachte te zijn van (echte) Reiki. Laat universele energie door je heen stromen en daarmee wordt je zelf ook gezuiverd, ook al kan dit geen doel op zich zijn (tenzij je Reiki op jezelf toepast). Heb je dan nog niet genoeg gekregen?
Geen inkomsten? Persoonlijk maak ik al jaren onderscheid tussen wat ik mijn job noem (waarmee ik geld verdien) en mijn werk (spiritueel werk), daar vraag ik nooit geld voor. Ik vergelijk het - op financieel vlak - met een hobby. Een hobby brengt ook niets op, integendeel.

Hoeft Reiki duur te zijn? Nee. Hoeft een Reiki-opleiding duur te zijn? Er zijn mensen die er gratis geven, ik denk zelfs een master-opleiding (adressen niet beschikbaar).

Nog even wat over universele energie, maar dan in een andere context, meerbepaald fysische energie. "Gewone" energie (zoals electriciteit, petroleum, aardgas en zo meer) zijn vrij duur. Universele zonneënergie is gratis. We staan er niet bij stil maar als de zon niet meer schijnt daalt de temperatuur hier - ik vermoed binnen een paar uur - tot beneden de min 250 graden Celsius. Heeft ooit al iemand hiervoor betaald? Hoe zou je de zon betalen? Universele energie is gratis.