Hoe sociaal is social?
home info publicaties zoeken



Hoe sociaal is social?

    Sociaal versus social
    Vandaag is alles social media. Sociale media? Nee, social media! Social, in het Engels? Ja, dan is het goed, very good!
    Waarmee zijn we bezig?

    Social distancing
    Tijdens de uitbraak van het coronavirus (2020) werd gevraagd om minstens één, en liefst anderhalve, meter afstand te houden van elkaar. Afstand houden? Niets van! In het Engels proberen: social distancing. Ja, dat moet je doen, uiteraard!
    Ik vroeg met af hoe je die social distancing in een zin formuleert. Een viroloog zei het als volgt: social distancing praktiseren. Ja, zo kan het ook. Hou gewoon afstand.

    Kwetteren
    De heer Donald Trump en vele anderen zijn gespecialiseerd in kwetteren. Voor wie dit Nederlandse woord niet kent, in het Engels is het 'to twitter'.

    Cafépraat
        Cafépraat?
        Vandaag heet dit 'social media'.

    Om eerlijk te zijn was ik helemaal geen voorstander van sociale media. Met sociale media is op zich niets mis, ten minste als het geen commerciële boel is, maar het is mijn ding niet.
    Een frappant feit was met de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Op de sociale media was er één iets dat torenhoog bovenaan de ranglijst stond, namelijk: "zet die ploat of" (1). Door mij heen flitste "als dat het hoofdpunt van de gemeenteraadsverkiezingen is, dan hoeven de sociale media voor mij niet". Later kwam het idee op:
    "Cafépraat? Vandaag heet dit 'social media' ".

    Facebook
    Zoals ik hierboven reeds aanhaalde: voor mij liefst geen 'commerciële boel'.
    Zonder commercie gaat het niet, maar doe dit dan open en bloot. Zo bestaan er reclames voor een auto waar helemaal geen auto op staat. Waarom moet de commercie bedekt worden? Is er toch iets mis mee? Naakt? Nee, zeker niet bij commercie.
    Ik heb het ooit zo verwoord:
    De warme bakker, 
    bakt brood. 
    De koude (industriële) bakker, 
    bakt winst. 
    Met Facebook-Facebook (2) is er iets fundamenteel fout. Wat? Het businessmodel van Facebook-Facebook is gebaseerd op het stelen van privacy. Zonder zware schending van de privacyregels is er geen Facebook-Facebook.

    Oud Grieks
    Waar gaat al dit verengelsen naartoe? Naar verenging van het Nederlands? Ja, dat zal wel.
    Het doet me denken aan het Oude Griekenland. In het Oude Griekenland sprak men Grieks, nee niet de Grieks dat we vandaag kennen maar wat we vandaag 'Oud Grieks' noemen. Wat is dan 'Nieuw Grieks', het Grieks dat vandaag gesproken wordt? Het is een mengeling van Oud Grieks en Turks.
    Gaan wij ook naar zoiets toe? New Netherlands? Een mix van 'Oud Nederlands' en Engels?

    De meest gesproken taal ter wereld
    Een argument voor het gebruik van het Engels is dat Engels de meest gesproken taal ter wereld is. Fout! De meest gesproken taal ter wereld is het Chinees, meer bepaald het Mandarijns-Chinees.

    Beeldtaal?
    Misschien hebben we aan de Chinezen nog wat te leren, ook wat taal betreft. Denk aan het beeldschrift. Zie beeldtaal (o.a. Chinees) .




(1) Velen herinneren het zich nog: de NVA had de verkiezingen, ook in Antwerpen, gewonnen. De voorzitter van het NVA, tevens (toen) kandidaat-burgemeester voor A'pen, wou een toespraak houden, maar er stond muziek op die maar niet afgezet werd. Vandaar de - ondertussen beruchte - uitspraak "zet die ploat of".

(2) Er bestaan twee zaken die 'Facebook' heten, namelijk wat we meestal 'Facebook' noemen, ik noem het Facebook-Facebook (Er zal wel een correcte benaming voor bestaan, maar ongeveer niemand kent die) en de Facebook-groep (of group - in het Engels - voor wie het woord 'groep' niet zou kennen). Niet zo speciaal, o.a. bij Colruyt heb je dit ook (met o.a. Bio Planet en Dreamland), dit is gewoon historisch zo gegroeid.
Op vlak van privacy is er een grondig verschil tussen Facebook-Facebook en Facebook-dochters zoals o.a. WhatsApp en Instagram (Facebook-WhatsApp en Facebook-Instagram).



Printvriendelijk