Het tropisch regenwoud: twee kortverhalen
home info publicaties zoeken

 

Het tropisch regenwoud:
twee kortverhalen


Het tropische regenwoud wordt ook wel eens 'de long van de wereld' genaamd. Ecologisch heeft dit woud een heel grote functie. Even biologie opfrissen: onder invloed van licht kan (in een bio-chemisch proces) bladgroen koolzuur omzetten, hierbij komt zuurstof vrij. Daar een woud heel veel bladgroen (planten) omvat kan het ook heel veel zuurstof produceren. Zuurstof is onmisbaar voor elke vorm van leven; uitzonderingen bevestigen de regel, de mens behoort echter niet tot deze uitzonderingen.

Zoals u wellicht weet bestaat echter nogal wat discussie over het tropisch regenwoud: grote gebieden worden in brand gestoken dit voornamelijk om er landbouwgrond van te maken. Even over doordenken want het geheel zit vrij complex in elkaar: de Westerse landen verpesten het milieu en kunnen best het zuiverend effect van het tropisch regenwoud gebruiken. Deze landen zeggen dan ook: "jullie vernietigen het ecologisch zo belangrijke woud". De betreffende landen antwoorden: "jullie hebben zuivere lucht nodig, goed die kunnen jullie bij ons krijgen, dit uiteraard tegen bepaalde voorwaarden". "Nee" zegt het Westen "jullie hebben het recht niet om het ecologisch evenwicht aan te tasten, wij moeten deze zuivere lucht gratis krijgen, geen voorwaarden". De evenaarsstaten antwoorden: "wanneer wij i.p.v. landbouwgewassen zuivere lucht moeten aanmaken dan willen wij daarvoor vergoed worden, onze landbouw die wij op die grond willen opzetten brengt op, terwijl de zuivere lucht ons niets opbrengt. Wij hebben deze extra hoeveelheid zuivere lucht niet nodig. De extra hoeveelheid dat wij moeten aanmaken hebben jullie nodig, jullie moeten jullie verpeste lucht recycleren, wij niet." En zo gaat de discussie verder. Het ziet er naar uit dat de rijke landen inderdaad gaan toegeven. Dit is ook niet meer dan normaal, wij kunnen niet verlangen dat de ontwikkelingslanden opdraaien voor de vuilnis die wij zelf aanmaken.

Een ander aspect i.v.m. het tropisch regenwoud is de positie van de Indianenstammen. Destijds leefden in gans het Amerikaanse continent Indianen. Het ganse continent, Noord- en Zuid-Amerika, was toen nog een geheel, het Panama-kannaal was er nog niet. Ondertussen is veel gebeurd. Kort geschetst: In Noord-Amerika zijn nagenoeg alle Indianen uitgeroeid, daar hebben wij onze comboy-films aan over gehouden. Er zijn nog Indianen o.a. in reservaten in de VS. In Midden- en Zuid-Amerika zijn de Indianen en de inwijkelingen gedeeltelijk samengesmolten, Guatemala bijvoorbeeld telt voor meer dan de helft Indianen, de rest zijn gemengd Spaans en Indiaan.
In Zuid-Amerika, meerbepaald in het tropisch regenwoud, leven nog Indianen in stammen, vaak totaal afgezonderd van andere beschavingen. Deze stammen worden nu bedreigd door het massaal uitbaten van het regenwoud. Zij hebben er eeuwenlang hun grond gehad, en grond betekent nogal wat voor een Indiaan, nu zijn ze er plots teveel. Wanneer niet gereageerd wordt dan zou dit wel eens fataal kunnen worden voor deze culturen.

Het tropisch regenwoud:
zowel boomstammen
als Indianenstammen
worden er ontworteld. (1)


Deze twee kortverhalen maken in feite deel uit van een groter geheel. Het koloniale verleden, de enorme schuldenlast (hoofdzakelijk Brazilië), de zware internationale druk (voornamelijk van het IMF - Internationaal Monitair Fonds), het systematisch laag houden van de grondstofprijzen, ze passen allemaal in dit groter geheel. Het zou echter te ver leiden om hier uitvoerig op in te gaan. (2)



(1) Later werd het tekstje opgenomen in de bundel "Kort & krachtig" nr. 15 *

(2) Hierbij spelen "econmische" belangen van multinationals een hoofdrol.
Destijds heb ik op school geleerd: "economie dient ..." enz..
Het huidige gedrocht, wat ik nep-economie noem, dient uiteraard niet. *



Printvriendelijk