Denken - Rationele en hogere intelligentie
home info publicaties zoeken



Status: Klaar, nog controleren     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2023-03-17   




Denken - Rationele en hogere intelligentie

Denken

Denken - in de strikte zin van het woord * - is een proces dat door de meeste mensen eigenlijk niet begrepen wordt.
De hoofdelementen bij denken zijn:
1. het (eigen, lokale) geheugen
2. de verwerkingseenheid (1)

Een heel eenvoudig denkproces is: hoeveel is 2 plus 3? Hoe los je dit op? Dit is puur geheugen.
Iets ingewikkelder: hoeveel is 3687 x 1558 ? Hierbij is de voornaamste stap ook het gebruik van het geheugen. In je geheugen staat ingeprent "gebruik hiervoor een rekenmachine", en meteen heb je al meer dan de helft van de oplossing. Of als je het op de ouderwetse manier doet, dan heb je het ganse procédé van handmatig vermenigvuldigen in je geheugen zitten, of eventueel ergens op papier (2) (zoniet lukt het niet).

Bij verwerken (punt 2. van het denken) wordt heel veel logica gebruikt. Ook hier is het geheugen belangrijk. Je gebruikt alleen die wetten van de logica die je kent, die je in je geheugen opgeslagen hebt.

Een eigenschap van denken (in de strikte zin van het woord) is dat het nooit origineel is (aangezien het reeds in jouw geheugen of in eventueel een ander geheugen dat je raadpleegt opgeslagen ligt).
Terloops: en creatief denken dan? Creatief denken is wel origineel, maar is geen denken in de strikte zin van het woord *. Een andere term zou minder verwarrend zijn.

Nog dit: David Bohm *, en als ik me niet vergis ook Krishnamurti *, plaatst gevoelens onder denken (3). Hier ben ik het - voor zover ik er inzicht in heb - volkomen mee eens, zij het dat ik ook hier onderscheid zou maken tussen "lagere" en "hogere" gevoelens. Onze "lagere" gevoelens werken met dezelfde hoofdelementen 1. het (eigen, lokale) geheugen en 2. de verwerkingseenheid, zij het dat dit minder duidelijk is (4).

Rationele intelligentie

Denken hoort bij, of is onderdeel van wat ik "rationele intelligentie" noem (5). De term "rationele intelligentie" gebruik ik om het onderscheid aan te geven met wat ik "hogere intelligentie" noem. Het lijkt me nogal verwarrend om "rationele intelligentie" "lagere intelligentie" te noemen (tegenover de hogere), want "lager" zou er kunnen op duiden dat het eenvoudig is, en dat is het vaak niet, ik denk hierbij bijvoorbeeld aan zeer complexe berekeningen uitgevoerd door een burgerlijk ingenieur. Dit behoort duidelijk tot de rationele intelligentie.

Hogere intelligentie

Hogere intelligentie werkt noch met het eigen lokale geheugen, noch met de eigen verwerkingseenheid.

Het is wel zo dat als je wil communiceren - bijvoorbeeld over een bepaald inzicht dat je via hogere intelligentie verkregen hebt - je dan wel rationele intelligentie nodig hebt, dit met alle beperkingen die hierbij horen (6).


Hogere intelligentie stemt af op collectieve wijsheid. Of bondig verpakt:

de wijze
is niet iemand die wijsheid bezit
maar iemand waar wijsheid doorheen stroomt *

De wijze die wijsheid neemt te bezitten, bezit boekenwijsheid *. Dit is geen wijsheid.
Het enige wat de wijze zou kunnen hebben is de procedure om af te stemmen op diepere lagen, en zelfs dat betwijfel ik. De wijze heeft (van hebben, bezitten) wellicht helemaal niets nodig (om de wijsheid te laten stromen).
De mens is Geest (spirit *) en dan heb je geen verbinding nodig met de Geest, want je bent Geest.
De mens is echter niet alleen geest, hij is ook materie, wat - bijna altijd - verbonden is met het ego *, en dit kan zijn geest-zijn flink in de weg staan. Of zoals Meister Eckhart * het zei:

De ziel groeit door vermindering,
niet door vermeerdering.

Hoe minder materie in de weg staat, hoe meer wijsheid en inzicht kan stromen.

Hogere intelligentie is een natuurlijk gegeven. Ieder kind van God, en dat zijn wij allemaal, heeft deze. Of beter gezegd: wij maken deel uit van de hogere intelligentie (wij zijn Geest). Nogmaals Meister Eckhart

De ziel zit niet in het lichaam,
het lichaam zit in de ziel

Wij zijn Geest (en ook materie), maar ons ego zou deze Geest toch zo graag hebben (bezitten), en dat kan niet (7).



(1) Deze is (of lijkt mij toch) te vergelijken met de CPU (central processing unit, centrale verwerkingseenheid) van een computer. (Deze CPU is een onderdeel van de processor, bijvoorbeeld van een pentium-4-processor).

(2) Iets wat op papier (of op cd, of weet ik veel) staat is uiteraard ook een vorm van geheugen.

(3) Bron: het boek "Heelheid en de impliciete orde" *, en mogelijks ook "De toekomst van de mensheid : gesprekken tussen J. Krishnamurti en David Bohm" *.

(4) Voor wie hier meer over wil weten verwijs ik naar het hoger genoemde boek "Heelheid en de impliciete orde" *.

(5) De termen "rationele intelligentie" en "hogere intelligentie" zijn eigen benamingen. Hoe ze in de psychologie genoemd worden weet ik niet.

(6) Dit is de hoofdreden waarom diepe ervaringen - zoals in de mystiek - niet onder woorden kunnen gebracht worden. Woorden zijn beperkt tot rationele intelligentie, en dit is veel lager dan de hogere intelligentie.

(7) Zie het thema "zijn, hebben en worden" *.
top



Printvriendelijk